Via welke betalingsmethodes?

Naar aanleiding van de zesde staatshervorming is de kinderbijslag geregionaliseerd...

De toelichtingen in ons thematisch onderdeel zijn sinds 1 januari 2019 niet meer up-to-date.

Overschrijving

De kinderbijslaginstelling betaalt de gezinsbijslag via overschrijving, als de bijslagtrekkende de betaling op een zichtrekening heeft aangevraagd met het formulier W- Betaling op een rekening.

Het formulier W bestaat uit:

  • de aanvraag van de bijslagtrekkende om de gezinsbijslag te storten op een zichtrekening
  • de verklaring van de financiële instelling dat de bijslagtrekkende zelfstandig kan beschikken over de rekening
  • een stempel en een handtekening van de financiële instelling

De gezinsbijslag die gestort wordt op de zichtrekening van de bijslagtrekkende is gedurende één maand beschermd tegen inbeslagname door schuldeisers.

Op de dag van de storting is de gezinsbijslag volledig beschermd tegen inbeslagname. Daarna vermindert de bescherming verhoudingsgewijs met 1/30ste per dag.

Circulaire cheque

De gezinsbijslag wordt per circulaire cheque 

De circulaire cheque is een bankcheque die door een bepaalde financiële instelling wordt uitgeschreven en die men zowel in alle kantoren van de uitgiftebank als in de kantoren van andere financiële instellingen kan innen.

uitbetaald wanneer dat door technische of sociale omstandigheden niet per overschrijving kan.

De bijslagtrekkende heeft bijvoorbeeld geen aanvraag ingediend voor de betaling van de gezinsbijslag op een zichtrekening.

De kinderbijslaginstelling moet de circulaire cheque laten versturen naar het adres van de bijslagtrekkende. De cheque is op naam: alleen de bijslagtrekkende kan hem innen op vertoon van zijn of haar identiteitskaart.

Betaling op een zichtrekening biedt meer voordelen dan betaling met een circulaire cheque: het is praktisch, het risico op diefstal of verlies is een stuk kleiner en het is gratis.

Betaling van gezinsbijslag in het buitenland

Elke kinderbijslaginstelling beslist zelf welke betalingsmethodes ze gebruikt voor betalingen in het buitenland.

In de mate van het mogelijke gebeuren buitenlandse betalingen via internationale overschrijving.

Deze mogelijkheid van kosteloze overschrijving bestaat zowel voor landen die deel uitmaken van de SEPA-zone als daarbuiten. Hiervoor wordt een aangepaste versie van het formulier W, namelijk het formulier W-int, ingevuld door de bijslagtrekkende, waarop het (SWIFT-) rekeningnummer vermeld wordt.

Indien er niet per overschrijving betaald wordt, zal de betaling gebeuren via:

De Financiële Post verstuurt de titels naar het postbedrijf van het land waar de bijslagtrekkende woont. Het buitenlandse postbedrijf zorgt voor de uitreiking van de titels aan de bijslagtrekkende. De bijslagtrekkende kan met het betalingsdocument de gezinsbijslag afhalen bij het postbedrijf.
Met de postwissel kan de bijslagtrekkende de gezinsbijslag kosteloos innen.
Een buitenlandse partnerbank schrijft een cheque uit op naam van de bijslagtrekkende en stuurt die daarna per post naar het adres van de bijslagtrekkende.
De bankinstelling kan het bedrag van de bankcheque op de bankrekening van de bijslagtrekkende storten of contant uitbetalen.
Bij betalingen naar het buitenland met een internationale bankcheque kunnen er kosten zijn voor de bijslagtrekkende, afhankelijk van het land en van de bank.
Het plaatselijke postbedrijf of de plaatselijke bank zal een binnenlandse cash betaaltitel aanmaken en verzenden naar het adres van de bijslagtrekkende. Die kan de gezinsbijslag dan zonder kosten innen in alle postkantoren (en zelfs in sommige bankkantoren) van het land van bestemming.
Top