Verzaking wanneer een bijslagtrekkende overleden is

Naar aanleiding van de zesde staatshervorming is de kinderbijslag geregionaliseerd...

De toelichtingen in ons thematisch onderdeel zijn sinds 1 januari 2019 niet meer up-to-date.

Situatie

Erft een erfgenaam die vraagt dat het onverschuldigd bedrag dat hij van een overleden bijslagtrekkende "geërfd" heeft niet teruggevorderd wordt eveneens de gevolgen van de "te goeder trouw"- of "malafide" klassering?

Advies

Ja.

Rechtvaardiging

De erfgenaam neemt de plaats in van de decujus (erflater) en de geërfde schuld krijgt de malafide klassering ervan zodat voor de erfgenaam de kinderbijslaginstelling niet kan verzaken aan de om sociale redenen niet aangewezen terugvordering van een onverschuldigd bedrag.

Eerste woorden van "de cujus successione agitur" (diegene voor wie de erfenis openstaat), wordt tegenwoordig gebruikt om de overledene mee aan te duiden: men zegt de decujus (de overleden bijslagtrekkende).

Fraude of bedrog - waarbij de schuld na het overlijden meegedeeld kan worden - kan bovendien vastgesteld worden na het overlijden en dan kan de schuld aan de erfgenaam worden meegedeeld.

Er moet vooral bepaald worden of de bijslagtrekkende op het moment van de betaling te goeder trouw of malafide was. Dat moet echter niet verplicht op dat moment gebeuren.

Heel vaak zijn de gegevens over de eventuele malafide bedoelingen pas later bekend aangezien ze soms onderzocht moeten worden om er zekerheid over te krijgen.

Het is dus mogelijk dat de oorspronkelijke schuldenaar sterft voor men heeft kunnen vaststellen of het onverschuldigd bedrag al dan niet frauduleus is of zelfs voor men weet dat de betaling een onverschuldigd bedrag inhoudt.

Art. 91/1 AKBW

Top