Veranderen van studierichting (herorïëntatie)

Naar aanleiding van de zesde staatshervorming is de kinderbijslag geregionaliseerd...

De toelichtingen in ons thematisch onderdeel zijn sinds 1 januari 2019 niet meer up-to-date.

Schrijft een student zich tijdens eenzelfde academiejaar uit en schrijft hij zich terug in voor een nieuwe studierichting, dan tellen de opgenomen studiepunten uit de vorige richting mee.

De studiepunten vermeld in het uitschrijvingsattest.

Komt de student zo aan 27 studiepunten voor het volledige academiejaar, dan heeft hij recht op kinderbijslag.

Studiepunten drukken de zwaarte uit van elk onderdeel van een studieprogramma (modules, lessen, stages, verhandelingen, thesis,...). Voor elk opleidingsonderdeel wordt geschat hoeveel uren de gemiddelde student nodig heeft om de leerdoelstellingen te behalen. Die werklast wordt vergeleken met de werklast van het volledige studieprogramma.

Opgelet!

Schrijft de student zich uit vóór 1 december, dan zijn de studiepunten uit de eerste richting meestal niet opgenomen. De kinderbijslag moet in dat geval niet worden terugbetaald. Maar de student moet zich wel vóór 31 december opnieuw inschrijven om nog recht te hebben op kinderbijslag.

Mogelijke situaties

1. De student had vóór zijn uitschrijving minstens 27 studiepunten en kreeg kinderbijslag. Hij schrijft zich opnieuw in en behoudt voor het hele academiejaar minstens 27 studiepunten:

  • Schrijft de student zich opnieuw in vóór het einde van de maand volgend op zijn uitschrijving, dan wordt de kinderbijslag verder uitbetaald zonder onderbreking.

Voorbeeld

Sanne schrijft zich op 3 oktober in voor 60 studiepunten. Op 21 december schrijft ze zich uit in de gekozen studierichting. Ze heeft op dat moment 10 studiepunten opgenomen. Op 11 januari schrijft ze zich in voor 25 studiepunten in een nieuwe studierichting. Met de 10 opgenomen studiepunten komt ze zo aan 35 studiepunten. Ze behoudt dus meer dan 27 studiepunten voor het hele academiejaar. Haar kinderbijslag wordt gewoon doorbetaald.
  • Schrijft de student zich opnieuw in na het einde van de maand volgend op zijn uitschrijving, dan loopt hij het risico minstens twee maanden kinderbijslag te verliezen.

Voorbeeld

Brecht was ingeschreven voor 50 studiepunten, maar schrijft zich uit op 21 december 2010. Op dat moment heeft hij 12 studiepunten opgenomen. Hij schrijft zich pas op 11 februari 2011 opnieuw in voor 15 studiepunten. Met de 12 opgenomen studiepunten komt hij zo aan 27 studiepunten voor het academiejaar. Door zijn late herinschrijving verliest hij echter zijn recht op kinderbijslag in januari en februari 2011.

2. De student had vóór zijn uitschrijving minder dan 27 studiepunten en kreeg geen kinderbijslag. Hij schrijft zich opnieuw in en heeft nu wel minstens 27 studiepunten voor het hele academiejaar:

  • Schreef de student zich voor de eerste maal in vóór 1 december, dan heeft hij recht op kinderbijslag met terugwerkende kracht vanaf het begin van het academiejaar.
  • Schreef de student zich voor de eerste maal in na 1 december, dan heeft hij recht op kinderbijslag met terugwerkende kracht vanaf de datum van de eerste inschrijving.

Voorbeeld

Aisha schrijft zich voor de eerste keer in op 5 oktober voor 20 studiepunten. Ze schrijft zich uit op 21 december en heeft dan al 15 studiepunten opgenomen. Ze schrijft zich op 22 december opnieuw in voor 15 studiepunten. Ze heeft dus voor het volledige academiejaar 30 studiepunten. Ze heeft recht op kinderbijslag met terugwerkende kracht voor het hele academiejaar.

3. De student had vóór zijn uitschrijving minder dan 27 studiepunten en kreeg geen kinderbijslag. Hij schrijft zich opnieuw in en heeft in totaal nog steeds minder dan 27 studiepunten voor het hele academiejaar:

  • De student heeft geen recht op kinderbijslag.
Top