Vermoeden dat een feitelijk gezin gevormd wordt - Werken als au pair - Geen feitelijk gezin

Naar aanleiding van de zesde staatshervorming is de kinderbijslag geregionaliseerd...

De toelichtingen in ons thematisch onderdeel zijn sinds 1 januari 2019 niet meer up-to-date.

Situatie

Een bijslagtrekkende met recht op de verhoogde schaal 50bis voor zijn twee weeskinderen huisvest een persoon waaraan hij niet verwant is die volgens het RNP deel uitmaakt van zijn gezin. De bijslagtrekkende weerlegt het vermoeden dat een feitelijk gezin gevormd is door te verklaren dat het om een au pair gaat.

Advies

Het vermoeden dat een feitelijk gezin gevormd is kan, als de derde deel uitmaakt van het gezin in het kader van een arbeidsovereenkomst, op basis daarvan weerlegd worden, zelfs als de arbeidsovereenkomst niet leidt tot onderworpenheid, zoals bij arbeidsprestaties als au pair. Een kopie van de overeenkomst volstaat dus om aan te tonen dat de verhoogde schaal toegekend mag worden. Al moet benadrukt worden dat dat slechts volstaat voor de duur van de overeenkomst (maximum een jaar).

Rechtvaardiging

 

Als au pair werken is een culturele en taalkundige reis met als doelstelling een taal leren en een cultuur ontdekken. In ruil voor het bij een gezin uitgevoerde werk wordt een student tussen 18 en 26 jaar oud opgevangen en gehuisvest en ontvangt hij wat geld.

Over het algemeen neemt de als au pair werkende persoon deel aan het gezinsleven: hij zorgt voor de kinderen en voert huishoudelijke taken uit. 

In ruil daarvoor moet het gezin hem een individuele kamer geven, hem voeden en hem verzekeren.

De als au pair werkende jongere heeft recht op minstens een dag vrij per week en hij mag maar vier uur per dag en twintig uur per week werken. Maandelijks krijgt hij ook minimum 450 euro zakgeld van het gezin.

De als au pair werkende jongere kan ook taallessen volgen in een door een van de gemeenschappen erkende, goedgekeurde of gesubsidieerde instellingen.

De overeenkomst mag slechts een jaar duren en de jongere mag geen andere jobs uitoefenen.

Om jongeren van buiten de EEG op te vangen moeten de gezinnen bovendien een arbeidsvergunning en een arbeidskaart B aanvragen. De jongere zal slechts op basis van die vergunningen een visum krijgen.

Top