Bijzondere situaties betreffende de bijslagtrekkende

Naar aanleiding van de zesde staatshervorming is de kinderbijslag geregionaliseerd...

De toelichtingen in ons thematisch onderdeel zijn sinds 1 januari 2019 niet meer up-to-date.

Sommendelegatie

Door sommendelegatie kan de rechter (vredegerecht, familierechtbank, jeugdrechtbank, voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg of rechtbank van eerste aanleg) iemand die niet de bijslagtrekkende is, machtigen om de kinderbijslag te ontvangen in plaats van die bijslagtrekkende. De bijslagtrekkende blijft de bijslagtrekkende, het bedrag van de kinderbijslag verandert niet.

Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen de geschillen waarbij het kinderbijslagfonds al dan niet partij is.

  • Het kinderbijslagfonds is partij in het geschil: het is zonder verdere vormen gebonden aan het vonnis dat automatisch door de griffie van de rechtbank wordt betekend.

  • Het kinderbijslagfonds is geen partij in het geschil: het vonnis moet wettelijk tegenstelbaar aan het kinderbijslagfonds worden gemaakt om uitwerking te hebben.

Procedure:

  • een volledig afschrift van de gerechtelijke beslissing (vonnis of arrest) vragen aan de betrokkene

  • op voorwaarde dat het een volledig en onbewerkt afschrift betreft, is de ontvangst van een dergelijk afschrift voldoende om het fonds te verplichten zich hieraan te houden

  • een vonnis betekend door een deurwaarder is tegenstelbaar aan het kinderbijslagfonds

Dienstbrief 996/126 van 19 december 2016

De kinderbijslaginstellingen die een sommendelegatie uitvoeren, doen dat zolang er geen andere, latere beslissing van de rechter meegedeeld is volgens de vormvoorschriften. De sommendelegatie geldt bovendien maar zolang de bijslagtrekkende dezelfde is.

Schuldbemiddeling

Schuldbemiddeling is een bijzondere procedure.

Als de arbeidsrechtbank een schuldbemiddelaar aanwijst, moet de volledige kinderbijslag aan die bemiddelaar betaald worden. De kinderbijslaginstelling moet in het bezit zijn van de beslissing tot toelaatbaarheid opgemaakt door de griffie.

Bijslagtrekkende voor de forfaitaire bijslag

De forfaitaire bijslag wordt betaald voor een kind dat in een opvanggezin geplaatst is.

Betaling aan de rechthebbende voor rekening van de bijslagtrekkende

Als de bijslagtrekkende haar identiteit niet kan bewijzen, meestal omdat ze illegaal in België verblijft, kan de gezinsbijslag voor haar rekening betaald worden aan de rechthebbende.

Omdat het alleen een regeling voor de betaling is, verandert dat niets aan de hoedanigheid van de bijslagtrekkende, anders gezegd, hoewel aan een andere persoon betaald wordt dan de bijslagtrekkende, blijft die de bijslagtrekkende.

Verzet tegen de betaling in het belang van het kind blijft dus mogelijk.

Het zijn niet de kinderbijslaginstellingen die beoordelen wat het belang van het kind is. De sociaal verzekerde zelf kan dat beoordelen. Maar ingeval van verzet tegen de betaling oordeelt de vrederechter of de familierechtbank over het belang van het kind.

Het is in het belang van het kind als een voordeliger groepering mogelijk is en/of hogere kinderbijslag toegekend kan worden (toeslag voor eenoudergezinnen of sociale toeslag voor langdurig werklozen, invaliden of gepensioneerden) door de aanwijzing van een andere bijslagtrekkende.

Het belang van het kind moet niet noodzakelijk verband houden met de kinderbijslagregeling: er moet ook rekening gehouden worden met geldelijke belangen die niet voortvloeien uit de Algemene kinderbijslagwet (een wettelijk pensioen, bovenwettelijke kinderbijslag, enz.).

Voorlopig bewindvoeder

De voorlopig bewindvoerder die voor een bijslagtrekkende aangewezen is, ontvangt de gezinsbijslag waarop die bijslagtrekkende recht heeft.

Top