Opleiding en doctoraatsproefschrift

Naar aanleiding van de zesde staatshervorming is de kinderbijslag geregionaliseerd...

De toelichtingen in ons thematisch onderdeel zijn sinds 1 januari 2019 niet meer up-to-date.

Situatie

U was van plan een doctoraatsopleiding te starten aan de Universiteit van Luik en u hebt er ons op gewezen dat u volgens de gegevens waarover u beschikte zich voor de opleiding voor 27 studiepunten moest inschrijven terwijl met de studiepunten voor het proefschrift geen rekening kon worden gehouden. U vroeg ons hoe het verschil gemaakt wordt tussen de twee en voegde eraan toe dat u eventueel een beurs zou kunnen krijgen voor het doctoraat.

Advies

De tot de academische titel van doctor leidende doctoraatscursus bestaat uit twee delen:

  • een opleiding van de doctoraatsschool (seminaries, colloquia, kritische verslagen etc.) waarbij een hoge beroepskwalificatie en een getuigschrift van opleiding tot onderzoeker kunnen worden behaald,
  • een doctoraatsproefschrift (het onderzoek, het schrijven en de interne en de openbare verdedigingen).

In de instellingen moeten de modaliteiten van de opleiding en de validatiecriteria van de studiepunten bepaald worden. De scholen bepalen bijgevolg volledig zelf hoeveel studiepunten worden toegekend aan de doctoraatsopleiding en het proefschrift.

Als de beurs onderworpen is aan de sociale zekerheid valt ze onder winstgevende activiteiten. Die zorgen er echter voor dat het recht op kinderbijslag van een student vervalt als die in een kwartaal meer dan 240 uur prestaties levert (artikel 13 van het koninklijk besluit van 10 augustus 2005). Het aantal uren wordt via de DmfA (multifunctionele aangifte van de werkgever aan de RSZ) gecontroleerd. In dit geval stelden we vast dat u op 1 oktober 2011 voltijds voor het Fonds pour la formation à la recherche dans l'industrie et dans l'agriculture (FRIA) begon te werken.

U hebt ons laten weten dat u voor minimum 27 studiepunten ingeschreven bent in het academiejaar 2011-2012 en dat u in 2012-2013 verder studeert. Indien dat klopt, betekent dat dat het beëindigen van uw recht op 30 september 2011 niet gerechtvaardigd wordt doordat u niet langer student bent (aangezien u door het aantal studiepunten nog voor dat statuut in aanmerking komt) maar doordat u teveel prestaties geleverd hebt (norm van 240 uur per kwartaal).

Door de sinds 1 januari 2012 geldende nieuwe regeling over de schoolvakantie zou het echter kunnen dat, onder voorbehoud van de gebruikelijke controles, die periode (juli-augustus-september) opnieuw aan u betaald wordt.

Rechtvaardiging

Jongeren hebben onvoorwaardelijk recht op kinderbijslag (met betrekking tot hun hoedanigheid als rechtgevend kind) tot 31 augustus van het jaar waarin ze 18 worden. Vervolgens kan in toepassing van artikel 62 van de Algemene kinderbijslagwet (AKBW) nog kinderbijslag worden betaald tot ze 25 zijn als ze met een leercontract werken, lessen of een (al dan niet hogere, eventueel deeltijdse) opleiding volgen, een eindverhandeling hoger onderwijs schrijven of zich inschrijven als werkzoekende.

In het koninklijk besluit van 10 augustus 2005 tot vaststelling van de voorwaarden waaronder kinderbijslag wordt betaald aan kinderen die les volgen wordt vermeld dat het recht wordt behouden als het rechtgevend kind in één of meerdere scholen is ingeschreven voor één of meerdere opleidingen met minimum 27 studiepunten per academiejaar en dat met de studiepunten voor het schrijven van een doctoraatsproefschrift geen rekening mag worden gehouden (artikel 9 § 1).

Wat betreft het recht op kinderbijslag tijdens de schoolvakantie wordt in artikel 17 van het koninklijk besluit van 10 augustus 2005 vermeldt dat er geen recht is als het recht geschrapt werd (in het bijzonder wegens een winstgevende activiteit) voor de kalendermaand vóór de maand waarin de vakantie begon, dus de periode tussen twee schooljaren. Dat artikel werd echter met ingang op 1 januari 2012 geschrapt.

Top