Wie vraagt het kraamgeld aan, wanneer en waar?

Naar aanleiding van de zesde staatshervorming is de kinderbijslag geregionaliseerd...

De toelichtingen in ons thematisch onderdeel zijn sinds 1 januari 2019 niet meer up-to-date.

Wie vraagt het kraamgeld aan?

Meestal vraagt de vader of de moeder het kraamgeld aan.

Met vader wordt bedoeld:

  • ofwel de wettelijke vader, met andere woorden de echtgenoot van de moeder;
  • ofwel de vader die het kind erkent. Dankzij de erkenning wordt de 'biologische' vader de wettelijke vader.
Ofwel erkent de vader het kind vóór de geboorte als de aanvraag voor het kraamgeld voorafgaat aan de geboorte, ofwel erkent de vader het kind na de geboorte als de aanvraag na de geboorte plaatsvindt.
In welke volgorde?
Als... dan...
Als de vader werknemer of zelfstandige is (of werkloos, ziek of gepensioneerd) dan vraagt de vader het kraamgeld aan.
Als de vader geen werknemer of zelfstandige is (of werkloos, ziek of gepensioneerd), maar de moeder wel dan vraagt de moeder het kraamgeld aan.
Als de vader geen aanvraag indient of als er geen wettelijke vader is, maar de moeder werknemer of zelfstandige is (of werkloos of ziek) dan vraagt de moeder het kraamgeld aan.
Als noch de vader, noch de moeder werknemer of zelfstandige is (of werkloos, ziek of gepensioneerd) dan mogen de volgende personen het kraamgeld aanvragen in deze volgorde:
  • de oudste van de volgende personen:
    • de partner van de moeder;
    • een inwonende grootouder;
    • een inwonende oom of tante van het kind;
  • een (half)broer of (half)zus van het kind.

Wie in geen enkele Belgische, buitenlandse of internationale regeling recht heeft op kraamgeld, kan onder bepaalde voorwaarden kraamgeld vragen binnen het stelsel van de gewaarborgde gezinsbijslag.

Wanneer?

Het kraamgeld kan worden aangevraagd:

  • vanaf de eerste dag van de zesde maand van de zwangerschap;

U trekt vier maanden af van de voorziene bevallingsdatum en telt daar een dag bij op.

Bijvoorbeeld: de geboorte is voorzien op 6 juli 2011. Het kraamgeld kan worden aangevraagd vanaf 7 maart 2011.

  • en tot vijf jaar na de geboorte.

Aanvraag vóór de geboorte

Voor een eerste kind stuurt de aanvrager een aanvraag om kraamgeld naar de kinderbijslaginstelling van de (laatste) werkgever of aan zijn sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen met het formulier 'Aanvraag om kraamgeld' (E). Dat formulier wordt deels door de aanvrager en deels door de arts ingevuld en ondertekend. Voor het onderwijspersoneel bestaat er een specifiek 'Aanvraag om kraamgeld voor het onderwijspersoneel' (EO).

Vanaf het tweede kind volstaat het dat de aanvrager de kinderbijslaginstelling een doktersattest bezorgt met aanduiding van de vermoedelijke bevallingsdatum. De socioprofessionele gegevens van de aanvrager zijn bekend bij de kinderbijslaginstelling, want er bestaat een actief dossier voor een eerste kind.

Na de geboorte moet de aanvrager de kinderbijslaginstelling zo snel mogelijk het "speciaal geboortebewijs" bezorgen.

Indien de geboorte wordt bewezen door een mailbox (D36) van het Rijksregister is het niet meer nodig het "speciaal geboortebewijs" op te vragen.

 

Aanvraag na de geboorte

Bij een aanvraag na de geboorte van een eerste kind vult de aanvrager enkel het deel met algemene gegevens in op het formulier 'Aanvraag om kraamgeld' (E) of 'Aanvraag om kraamgeld voor het onderwijspersoneel' (EO). Het deel bestemd voor de arts moet niet worden ingevuld. De aanvrager bezorgt het ingevulde en ondertekende formulier aan de kinderbijslaginstelling van de (laatste) werkgever, samen met het "speciaal geboortebewijs".

Vanaf het tweede kind van de aanvrager bezorgt hij de kinderbijslaginstelling enkel het "speciaal geboortebewijs".

Als het "speciaal geboortebewijs" verloren gaat, volstaat het dat de dossierbeheerder de "mailbox D036", afkomstig van het Rijksregister van de natuurlijke personen, ontvangt als bewijs van geboorte.

Een mailbox is een elektronisch brievenbussysteem, ondergebracht bij de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ).
Een mailbox bevat de mutaties (= alle toevoegingen of wijzigingen) van de wettelijke gegevens van de sociaal verzekerden van wie de gegevens opgenomen zijn in het verwijzingsrepertorium van de KSZ.
Met de mailbox D036 wordt de gewijzigde gezinssituatie meegedeeld.

Waar?

De aanvrager dient zijn aanvraag om kraamgeld in:

  • bij de kinderbijslaginstelling van zijn werkgever of aan zijn sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen;
  • of bij de kinderbijslaginstelling van zijn laatste werkgever als hij werkloos, ziek of gepensioneerd is.

De werkgever geeft de aanvrager de nodige inlichtingen (naam en adres) over de kinderbijslaginstelling waaraan de werkgever bijdragen betaalt. Als de aanvrager werkloos, ziek of gepensioneerd is en hij de kinderbijslaginstelling van zijn laatste werkgever niet kent, of als zijn laatste werkgever failliet is, kan hij terecht bij FAMIFED om de nodige inlichtingen te bekomen.

Onderwijspersoneel, grensarbeiders en personen die nooit hebben gewerkt (vb. studenten), moeten het kraamgeld aanvragen bij FAMIFED.

Top