Wanneer heeft een leerjongen of een leermeisje recht op kinderbijslag?

Naar aanleiding van de zesde staatshervorming is de kinderbijslag geregionaliseerd...

De toelichtingen in ons thematisch onderdeel zijn sinds 1 januari 2019 niet meer up-to-date.

Een leerjongen of een leermeisje leert een beroep aan door een praktijkopleiding te volgen in de onderneming van de leermeester. De leerjongen of het leermeisje sluit hiervoor een leercontract af met de leermeester.

Een leerjongen of een leermeisje kan recht hebben op kinderbijslag tot 25 jaar als het leercontract of de leerverbintenis:

De leerverbintenis is een erkende en gecontroleerde overeenkomst tussen de leerling en zijn ouders (of voogd) bij wie de leerjongen of het leermeisje een opleiding volgt.

  • erkend is door
    • een centrum voor middenstandsopleiding:
      • het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen
      • het Institut wallon de formation en alternance et des indépendants et PME (IFAPME)
      • het Institut für Aus- und Weiterbildung im Mittelstand und in KMU (IAWM)
    • of een dienst voor de integratie van personen met een handicap:
  • en gecontroleerd wordt door de leertrajectbegeleider of de dienst voor de integratie van personen met een handicap.

Naast de praktijkopleiding volgt de leerjongen of het leermeisje een dag per week een theoretische opleiding.

Een vakantieperiode na het einde van het leercontract is niet voorzien.

Als de jongere een leercontract sluit voor bijvoorbeeld 3 jaar, dan is er tussen de schooljaren in een recht op kinderbijslag tijdens de vakantie (juli en augustus).

Dat is niet zo voor het laatste jaar van het leercontract. Na het laatste schooljaar, dat eindigt op 30 juni, is er dus geen recht op kinderbijslag voor juli en augustus op basis van het leercontract. Om het recht op kinderbijslag te behouden moet de jongere zich ten laatste op 31 juli inschrijven als werkzoekende schoolverlater.

Wordt de leerjongen of het leermeisje ziek of krijgt hij/zij een ongeluk tijdens het leercontract, dan kan de kinderbijslag verder worden betaald zolang het leercontract niet wordt beëindigd.

Bijzonder geval: de industriële leerovereenkomst

Bij een industriële leerovereenkomst overstijgt het brutoloon bijna altijd het toegelaten grensbedrag. Als het kinderbijslagfonds verneemt dat een jongere een industriële leerovereenkomst heeft afgesloten, schorst het de betalingen tot het fonds het formulier P7 ontvangt dat het inkomen van de leerjongen of het leermeisje vermeldt.

Hervorming in het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie vanaf 1 september 2015: de alternerende overeenkomst

996/117 van 18 september 2015 - De alternerende overeenkomst - Hervorming in het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie
 

Uniforme overeenkomst in het Vlaamse Gewest en de Vlaamse Gemeenschapscommissie vanaf 1 september 2016: de overeenkomst alternerende opleiding

996/117bis addendum van 21 november 2016 - Aanvulling en erratum bij de dienstbrief 996/117bis

996/117bis van 19 september 2016 - De overeenkomst alternerende opleiding - Uniforme overeenkomst in het Vlaamse Gewest en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Top