Wie vraagt de adoptiepremie aan, hoe en waar?

Naar aanleiding van de zesde staatshervorming is de kinderbijslag geregionaliseerd...

De toelichtingen in ons thematisch onderdeel zijn sinds 1 januari 2019 niet meer up-to-date.

Het kind wordt geadopteerd door één adoptant

Als de adoptant een werknemer of zelfstandige (of werkloos, ziek of gepensioneerd) is, dan vraagt de adoptant de adoptiepremie aan.

Als de adoptant geen werknemer of zelfstandige (of werkloos, ziek of gepensioneerd) is, maar zijn (huwelijks)partner wel, dan vraagt de partner de adoptiepremie aan.

Het kind wordt geadopteerd door (huwelijks)partners van verschillend geslacht

Als de adoptievader een werknemer of zelfstandige (of werkloos, ziek of gepensioneerd) is, dan vraagt hij de adoptiepremie aan.

Als de adoptievader geen werknemer of zelfstandige (of werkloos, ziek of gepensioneerd) is, maar de adoptiemoeder wel, dan vraagt zij de adoptiepremie aan.

Het kind wordt geadopteerd door (huwelijks)partners van hetzelfde geslacht

De oudste werknemer of zelfstandige (of werkloze, zieke of gepensioneerde) vraagt de adoptiepremie aan.

Opmerking:

Op 1 januari 2015 is de wet van 5 mei 2014 houdende de vaststelling van de afstamming van de meemoeder (BS 7 juli 2014) in werking getreden.

CO 1403 van 27 februari 2015

Het is niet langer nodig een adoptieprocedure te doorlopen om een afstammingsband te creëren tussen meemoeder en kind. Alle kinderen geboren vanaf 1 januari 2015 binnen het huwelijk krijgen automatisch een juridische band met beide moeders. Kinderen wiens moeders niet getrouwd zijn of die geboren werden vóór 1 januari 2015 en die nog geen juridische ouders hebben, kunnen erkend worden door de meemoeder (mits toestemming van de geboortemoeder).

Deze wet behelst twee aspecten. Enerzijds voert de wet een vermoeden van meemoederschap in ten aanzien van de echtgenote-meemoeder voor kinderen geboren binnen het huwelijk. Anderzijds krijgt de samenwonende meemoeder de mogelijkheid om het kind te erkennen.

De bepalingen inzake de adoptiepremie zijn dus niet langer van toepassing voor wat meemoeders betreft, in die mate dat de meemoeder vanaf 1 januari 2015 principieel niet langer beroep hoeft te doen op adoptie voor het vaststellen van de afstammingsband met het rechtgevend kind. Deze is dan automatisch ouder van het kind.

MO 489 van 10 september 1990

CO 1382 van 10 februari 2010

Hoe aanvragen?

De adoptiepremie kan worden aangevraagd met het formulier 'Aanvraag om een adoptiepremie' (Eter). Bij het aanvraagformulier moet een kopie van de adoptieakte of van het verzoekschrift tot adoptie gevoegd worden.

Waar aanvragen?

De aanvrager dient zijn aanvraag om adoptiepremie in:

  • bij de kinderbijslaginstelling van zijn werkgever
  • of bij de kinderbijslaginstelling van zijn laatste werkgever als hij werkloos, ziek of gepensioneerd is

De werkgever geeft de aanvrager de nodige inlichtingen (naam en adres) over de kinderbijslaginstelling waaraan de werkgever bijdragen betaalt. Als de aanvrager werkloos, ziek of gepensioneerd is en hij de kinderbijslaginstelling van zijn laatste werkgever niet kent, of als zijn laatste werkgever failliet is, kan hij terecht bij FAMIFED om de nodige inlichtingen te bekomen.

Federaal agentschap voor de kinderbijslag (FAMIFED)
Trierstraat 70
1000 Brussel
tel.: 02/ 237 21 11

Onderwijspersoneel, grensarbeiders en personen die nooit hebben gewerkt (vb. studenten), moeten de adoptiepremie aanvragen bij FAMIFED.

Top